Er du like glad i honning som Ole Brumm?

Honning er en søt, flytende substans som honningbiene lager. Hvert eneste år i sommerhalvåret flyr biene ut og samler nektar fra millioner av blomster. Denne nektaren lager de honning av for å klare seg gjennom neste vinter. Honningen får forskjellig farge og smak avhengig av hvilke blomster og planter biene har besøkt. Honning består av naturlig sukker (fruktose og glukose), vann, enzymer, vitaminer, mineraler, aminosyrer, antioksidanter og probiotiske stoffer.


Ekte honning er ikke varmebehandlet og ikke tilsatt noe. Rå honning har alle de gode næringsstoffene sine i behold.

Visste du at honningbien opprinnelig er fra Asia? Den ble først spredt til Europa for 300.000 år siden. Siden den gang har honning spilt en viktig rolle i det gamle Egypt og i antikkens Hellas, som både søtningsmiddel, som medisin (og som betalingsmiddel). Den dag i dag blir honning ofte omtalt som hellig i flere kulturer grunnet de mange helsemessige egenskapene.

Det finnes mange honningprodukter på det norske markedet. De aller fleste er en blanding av honning fra hundrevis av birøktere.

Det spesielle med honningglassene fra HonningGutta er at honningen er garantert RÅ, og at den ikke er blandet. Hvert glass kan spores direkte tilbake til hver enkelt bigård. På denne måten kommer de rene smakene fra de ulike honningtypene bedre fram, samtidig som birøkternes innsats verdsettes.

Spis mer honning – redd biene!

Visste du at 1/3 av Norges biearter er utrydningstruet? Ikke alle er klar over hvilken betydning disse fantastiske insektene har for oss. Faktisk er 75% av grønnsakene og kornet og 30% av all mat vi spiser pollinert av bier. Med andre ord avhenger en stor del av kostholdet vårt av biene.

Forskning viser at biene gjør pollineringen mer robust i møtet med klimaendringer. Derfor er det viktig å forske videre på hvorfor biene dør ut, og hva vi kan gjør for å redde dem.

Overskuddet av salget til HonningGutta går blant annet til arbeid med kunnskapsformidling, siden nettopp mangel på kunnskap er en av årsakene til at biene er utrydningstruet.

Så spis mer honning – da kan du faktisk bidra til å redde biene!