Tips til variasjon av grillmat og tilbehør

Blir det ofte bare pølser eller hamburgere når du skal grille? Det er jo enkelt og raskt, men etter hvert blir det kanskje litt kjedelig? Her får du noen forslag til variasjon:

Fisk på grillen

Fet fisk og middels fet fisk som laks, ørret, steinbit, breiflabb, makrell og sild kan legges rett på grillristen. Det tar faktisk ikke så lang tid å grille hel fisk. Du kan også filetere fisken og bruke en dobbel grillrist beregnet til fisk som du pensler med litt olje. Eventuelt kan du dele fisken i biter og træ dem på grillspyd.

Mager fisk som torsk, sei, hvitting og hyse er det enklest å pakke i folie – eventuelt sammen med biter av rotfrukter og andre grønnsaker som strimler av løk og skiver av hvitløk. Foliepakningen gjør at fisken holder seg sammen og blir mer saftig.

Skalldyr på grillen

Kamskjell og reker kan settes på grillspyd, og blåskjell og krabbe kan legges på folie. Skalldyr trenger ikke lang tid på grillen – kun noen få minutter.

Fjærkre på grillen

Brystfilet av kalkun eller kylling er nydelig på grillen, gjerne penslet med en hjemmelaget grillmarinade. Biter av kalkun og kylling passer også fint å ha på grillspyd. Desto mindre biter, desto kortere tid på grillen, naturligvis.

Kjøtt på grillen

Alle typer mørt kjøtt egner seg til grilling. Start gjerne med de mest vanlige (svin, lam, okse). Kjøp helst rent og ubehandlet kjøtt. Så kan du heller bestemme selv om du bare vil krydre det eller om du eventuelt vil ha marinade på. Husk at kjøttet blir best hvis det har romtemperatur når du skal legge det på grillen. Så ta det ut av kjøleskapet i god tid før du skal begynne å grille. Legg gode skiver av mørt kjøtt på grillen eller del opp kjøttet i mindre biter og træ på grillspyd. Når kjøttsaften kommer opp på overflaten, er det på tide å snu kjøttet.

Tilbehør til grillmaten

Grønnsaker på grillen

Vi anbefaler å fråtse i sesongens norske grønnsaker. Det smaker kjempegodt med grillede grønnsaker, og det løfter grillmåltidet til nye høyder. Årsaken til at det blir en annen smak på for eksempel grillet spisskål i forhold til rå, er enkel nok: Det naturlige innholdet av sukker i grønnsakene karamelliseres på grunn av varmen, og dermed får grønnsakene en mer søtlig smak.

Prøv for eksempel disse grønnsakene på grillen:

Søtpaprika (deles i to på langs), squash (skjæres i skiver), aubergine (skjæres i skiver) – alle disse blir ferdig grillet i løpet av noen få minutter på hver side. Pensle eventuelt med litt olivenolje hvis du vil ha en mer intens grillsmak.

Små rødløk og sjalottløk kan du sette rett på grillspyd uten å fjerne skallet. De trenger som oftest omkring 10 minutter før de er ferdig grillet.

Hvis du finner små snacks paprikaer (gule, oransje og røde) i dagligvarebutikken din, er disse også velegnet til å grille hele. De trenger ikke mange minuttene på grillen før de smaker ENDA bedre.

Spisskål eller sommerkål som den også kalles kommer i både grønn og rød versjon. Den kan deles i to og legges rett på grillen i noen minutter.

Harde grønnsaker som gulrøtter, beter og neper trenger litt lenger tid på grillen. De tilberedes aller best på indirekte varme, så de ikke blir svidd i løpet av de ca 20 minuttene de trenger å ligge på grillen. Store, harde grønnsaker som for eksempel neper kan med fordel deles i to før de grilles.

Salater som tilbehør til grillmat

Alle typer salater smaker deilig sammen med grillmat.

Den mest kjente er nok coleslaw (den klassiske råkostsalaten, som består av finstrimlet kål og revet gulrot blandet med en dressing av kremfløte, majones, eddik, salt og pepper), men det finnes utrolig mange andre gode salater som passer å servere sammen med grillretter. Et kjapt søk på nettet vil helt sikkert gi deg mye nyttig inspirasjon.

Annet tilbehør: sauser og urtesmør

Aioli – den franske klassikeren – lager du raskt selv av majones, ferskpresset hvitløk, litt sitronsaft, salt og pepper.

Hummus – den arabiske klassikeren – lages av hermetiske kikerter, litt olivenolje, en dæsj sitronsaft, litt ferskpresset hvitløk som knuses sammen til en smakfull puré og smakes til med litt salt og pepper.

Roquefortsaus (hvis du liker grønnmuggost) passer godt til grillet kjøtt – lages ved å smule roquefortost oppi creme fraiche (eller bruk en blender).

Tzatsiki – den greske klassikeren – lages kjapt av grovrevet slangeagurk, litt ferskpresset hvitløk, gresk yoghurt, salt og pepper.

En enkel yoghurtsaus passer til både grillet kjøtt og fisk – bruk gjerne gresk eller tyrkisk yoghurt og bland inn for eksempel litt limejuice, finhakket mynte og muligens litt chili (hvis du vil ha litt mer «pang»). Krydre eventuelt med litt salt og pepper før servering.

Urtesmør passer til de fleste typer grillmat og smaker dessuten nydelig sammen med bakte poteter (som også ofte serveres sammen med grillmaten). Varier med diverse krydderurter alt etter hva slags type grillmat du serverer.

De mest vanlige krydderurtene til urtesmør er: persille, basilikum, estragon, oregano, timian, dill (spesielt til fisk) og rosmarin (spesielt til lam).

Vil du ha enda mer smak i urtesmøret, kan du for eksempel tilsette ramsløk eller litt presset hvitløk, noen dråper ferskpresset sitronsaft eller limesaft og eventuelt litt salt og nykvernet pepper.

Lykke til med grillingen!