Yerba Mate – hva er det?

Yerba Mate er en tradisjonsrik, koffeinholdig, te-lignende drikk som er nasjonaldrikken i Argentina, Uruguay, Paraguay og store deler av Brasil. I Argentina drikker 90 prosent av befolkningen Yerba Mate med matekopp og bombilla (sugerør) hver eneste dag. Yerba Mate blir også mye drukket i Chile, Peru og Bolivia.

Yerba Mate drikken blir brygget på tørkede blader fra planten Ilex paraguariensis, som er kjent under navnet Yerba Mate.

Yerba Mate kan fint lages som vanlig te – i presskanne eller du kan trakte den, akkurat som kaffe, i kaffetrakteren. Det finnes også Yerba Mate som teposer.

Planten Ilex paraguariensis er en busk eller et tre som kan bli opp mot 15 meter høyt. Den vokser vilt i høylandet i Paraguay, Uruguay, Argentina og Brasil. De eviggrønne bladene har en sagtannet kant. Blomstene er små, grønnhvite med fire kronblader. Dette er en subtropisk plante som trenger høy temperatur, høy luftfuktighet og opp til 1500 mm årlig nedbør for å trives.

Guarani- og Quechua-indianerne (urbefolkningen i Argentina, Paraguay og Uruguay) hadde drukket Yerba Mate i mange hundre år før de spanske og portugisiske kolonistene ankom Sør-Amerika på 1500-tallet.

Navnet «mate» kommer fra ordet «mati» –som er det lokale navnet på flaskegresskaret (Lagenaria vulgaris) som tradisjonelt er blitt uthult og brukt som drikkekar (matekopp).

Hva er fordelene med Yerba Mate?

Yerba Mate inneholder mange vitaminer og mineraler, aminosyrer og en rekke antioksidanter – spesielt polyfenoler og flavonoider.

De aktive komponentene i Yerba Mate er ganske like de som finnes i grønn te, men Yerba Mate er enda mer rik på antioksidanter.

Yerba Mate er en sentralstimulerende drikk som er kjent for å virke oppkvikkende og gi vitalitet, klarhet og velvære. Tradisjonelt har Yerba Mate også blitt brukt for å oppnå bedre utholdenhet og for å minske trøtthet.

Koffeininnholdet er noe lavere enn i kaffe. Koffein-følsomme personer har positive resultater når de drikke Yerba Mate. De opplever ikke de typiske bivirkningene (økt puls, hodepine, nervøsitet og ubehag i magen) som vanligvis forbindes med koffein fra kaffe.

Yerba Mate har de senere årene fått mye presseomtale. Drikken er blant annet blitt kjent som en vekttap-drikk, siden den kan bidra til å regulere appetitten, hjelpe fordøyelsen og øke forbrenningen. Den har også blitt omtalt som en sunnere energidrikk. Innholdet av koffein antas å kunne gi bedre idrettsprestasjoner og dessuten øke den mentale yteevnen.

Hvis du lurer på om Yerba Mate er noe for deg, finner du flere typer i nettbutikken vår.