Avokado – ekte grønn supermat

Avokado kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika, men dyrkes nå i de fleste tropiske og subtropiske strøk. Avokado vokser på eviggrønne trær som kan bli opptil 20 meter høye. Avokado er en frukt, men siden den verken er søt eller inneholder fruktsyre, blir den ofte oppfattet som en grønnsak. Den er rund eller pæreformet i fasong med grønt eller svart skall og finnes i forskjellige varianter med både glatt og knudrete skall. Skallet er ikke spiselig, men fruktkjøttet er veldig næringsrikt. Før frukten spises, deles den i to, og steinen i midten fjernes med en kniv eller en skje.

Næringstett supermat

Avokado har et høyt innhold av enumettet fett. Disse fettsyrene er av det sunne slaget som er hjertevennlig og som også er gunstig for kolesterolnivået i blodet. Avokado inneholder planteprotein og har også noe kostfiber. Den er rik på den fettløselige antioksidanten E-vitamin. Avokado inneholder dessuten mye av B-vitaminet folat og er også en god kilde til vitamin B6, vitamin C og kalium.

Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning.

Næringsinnhold per 100 gram fruktkjøtt av avokado:

Energi 804 kJ / 196 kcal

Protein 2 g

Karbohydrater 0,5 g

Fett 19,5 g

Herav:

-mettet fett 4,1 g

-enumettet fett 12,1 g

-flerumettet fett 2,2 g

 Kostfiber 5,2 g

Anvendelig til mye forskjellig

Avokado har en nøtteaktig, mild og nøytral smak og en kremaktig konsistens som gir den mange bruksmuligheter. Avokado brukes aller mest rå. Blir den kokt. kan den lett få en litt besk smak. Steking eller grilling i noen få sekunder går derimot greit.

Noen dråper sitron på oppdelt avokado vil hindre misfarging av fruktkjøttet.

Noen tips til bruk av avokado:

  • Det enkleste er ofte det aller beste: Del den i to, og spis den med teskje rett fra skallet. Eller ha på litt rømme, noen dråper med sitron og et grønt krydderdryss, så blir det plutselig en liten forrett.
  • Mos avokadoen og bruk den som dipp eller saus (guacamole) – eller ha den på brødskivene istedenfor smør. Hvis du lar steinen ligge i avokadodippen unngår du misfarging.
  • Mos av naturell avokado kan brukes som babymat
  • Del avokadoen i biter eller tynne strimler, og server dette som tilbehør i fajita, tortilla, taco og annen meksikansk eller sør-amerikansk mat
  • Del avokadoen i biter eller tynne strimler, og bland den sammen med hodesalat (eller annen salat), slangeagurk, små tomater og litt finhakket vårløk. Denne mettende salaten passer både til fisk og skalldyr – og dessuten til grillmat av alle slag

Hvordan vet du om en avokado er moden?

Legg avokadoen i hånden din. Klem forsiktig.

Er den moden, vil den gi litt etter for trykk.

Er den umoden, vil den være like hard som et eple.

Kjennes den bløt ut, er den allerede overmoden.

Foretrekker du å kjøpe umoden avokado for senere bruk? Umoden avokado modnes i løpet av et par dager i romtemperatur på kjøkkenbenken. Du kan eventuelt framskynde modningen ved å legge den umodne avokadoen i en papirpose sammen med en banan.

Annen bruk av avokado

De gamle aztekerne (urfolket som levde midt i det vi nå kaller Mexico i århundrene før den spanske okkupasjonen i 1521) laget avokadoolje og brukte også andre deler av planten enn selve frukten. De dyrket avokado som nyttevekst.

Nå i moderne tid brukes avokado i kosmetikk og til framstilling av visse legemidler.

Avokadotrevirket brukes også til møbelproduksjon.