Panna cotta med aprikoser

Panna cotta er en klassisk italiensk dessert basert på fløte og vanilje som kan serveres året rundt. Panna cotta betyr rett og slett «kokt fløte». Denne oppskriften er søtet med Steviosa og har en topping av aprikoser. Til servering av panna cotta er det mest vanlig å benytte porsjonsformer. Bruk 4 dessertskåler eller 4 store stetteglass. Desserten kan gjerne lages dagen i forveien. La porsjonsformene stå i kjøleskapet fram til desserten skal serveres.

 (4 porsjoner)

Panna cotta:

5 dl kremfløte

1 ss Steviosa sukker

1 vaniljestang

4 gelatinplater

Aprikos-topping:

24 tørkede aprikoser (ca 130 g)

2 dl vann

2 ts Steviosa sukker

6 gelatinplater

Start med å legge de tørkede aprikosene i vann (så de blir myke). Bruk en annen skål eller bolle til å legge alle de 10 gelatinplatene i kaldt vann.

Panna cotta:

Ha fløte og Steviosa sukker i en kjele. Snitt vaniljestangen, skrap ut frøene, og ha både frøene og stangen opp i fløteblandingen. Kok opp blandingen forsiktig, mens du rører hele tiden.

Ta kjelen av platen, og fjern vaniljestangen. Klem ut vannet av 4 gelatinplater, og løs dem opp i den varme fløteblandingen.

Ta kjelen av platen, og la fløteblandingen få avkjøle seg litt.

Imens lager du aprikos-toppingen:

Aprikos-topping:

Kok opp de bløtlagte aprikosene i en kjele sammen med vann og Steviosa sukker. Når de har kokt seg helt møre, kan du bruke en stavmikser og mose dem til en jevn masse. Klem vannet ut av de siste 6 gelatinplatene, og rør dem inn i aprikosmosen, til de er helt løst opp.

Ta kjelen av platen, og la aprikos-toppingen få avkjøle seg.

Hell panna cotta-blandingen nederst i de 4 porsjonsformene, og sett formene i kjøleskapet til blandingen har stivnet – det tar ca. 2 timer. 

Ta formene ut av kjøleskapet. Ha aprikos-toppingen oppå, og sett formene inn i kjøleskapet igjen i minst 2 timer (eller de kan stå helt fram til de skal nytes dagen etter).

Disse produktene kan bestilles i nettbutikken Helseogkost.no :

Steviosa sukker

Naturata Bourbon ekte vaniljestang

Saltå Kvarn Aprikoser økologiske

Horizon Aprikoser økologiske