Ananas – en hardhaus med mye godt inni

Ananas er en typisk tropisk frukt som smaker av sommer. Men den burde absolutt spises hele året, for den har en rekke egenskaper som virker positivt på hele kroppen.

Ananas inneholder blant annet bromelain – et enzym som stimulerer proteinfordøyelsen i tarmsystemet. Bromelain virker også betennelsesdempende. I tillegg inneholder ananas også mange andre nyttige næringsstoffer som C-vitamin, B-vitamin, mangan, kalsium, kalium, magnesium og kobber. Den er også en god kilde til kostfiber og inneholder relativt mye antioksidanter.

Fakta om ananas

Ananas (Ananas) er en planteslekt i ananasfamilien (Bromeliaceae). Plantene stammer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika, nord til Mexico. Navnet kommer fra karibiske indianerstammer som kalte frukten for «anana,» som betyr «ypperlig frukt».

Ananas kom til Europa med Christopher Columbus, men den var dyrket i Amerika lenge før europeerne kom dit. Nå dyrkes den overalt i tropene, også en del i subtropiske strøk. Store produsenter er blant annet Thailand, Filippinene, Kina, Brasil og Hawaii. I Brasil vokser ananas fortsatt vilt.

Ananas trives best i 25-30 grader, og den krever 1-1½ meter regn per år. En dyrket ananasplante lever i omkring tre år. Når planten er 2-3 år bærer den frukt, deretter visner den.

Frukten vokser på en stengel omkranset av en bladrosett og høstes hele året. Ananas består egentlig av over 100 individuelle bær samlet rundt en treaktig stilk som avsluttes med en bladkrone.

Skallet på ananasen er skjellpreget, tørt og sprøtt mens fruktkjøttet er saftig og har en frisk og syrlig smak.

Tidligere var det kun mulig å kjøpe hermetisk ananas her i Norge. Men nå kan du finne fersk ananas hele året i de aller fleste større dagligvarebutikker. All frukt er best hvis den er fersk – både når det gjelder smak og konsistens. Det kommer naturligvis an på kvaliteten. Sjekk alltid ut om den ferske ananasen ser bra ut, om den lukter søtt i bunnen og at bladene er friske og grønne. Er de ikke det, kan du heller gå videre til den hermetiske varianten.

Når det gjelder ananasjuice, er det også aller best å bruke ferskpresset ananas.

Mange bruksområder

Med sin søte, syrlige og friske smak er det nesten vanskelig å finne noe som man IKKE kan spise ananas til. Ananas kan brukes på mange måter, rå eller varmebehandlet. Den brukes ofte til salater, i desserter, som et mellommåltid og den passer godt i mange kjøtt- og fiskeretter. Ananas er mye brukt i asiatisk, indisk og meksikansk kjøkken. Den tilfører maten sødme og framhever kryddersmaken i sterk mat. I mange tilfeller vil maten også falle bedre i smak hos barna når ananas er en av ingrediensene.

Ananas smaker nydelig akkurat som den er, men det kan også være fint å gjøre noe annet med den.

Selv om frukten varmebehandles, beholder ananas flere av de gode egenskapene sine. Det at frukten er fast i kjøttet gjør dessuten at den tåler godt å være en del av en varmrett.

Noen tips til bruk av ananas:

-lag ananassmoothie

-putt småbiter av ananas i coleslaw og andre typer salater

-ha ananasbiter i gryteretter (særlig i kombinasjon med karri)

-tre ananasbiter på spyd og legg dem på grillen