Mer matvett – mindre matsvinn

29. september er Den internasjonale dagen mot matsvinn. Visste du at 48 prosent av matsvinnet stammer fra private husholdninger? I snitt kaster hver av oss 40,3 kilo mat i året (!).

Dette er det vi kaster mest av:

1 Måltidsrester (12,5 kg = 31%)

2 Frukt og grønnsaker (8,8 kg = 22%)

3 Brød og bakevarer (7,3 kg = 18%)

4 Kjøtt og fisk (3,3 kg = 8,2%)

5 Melk og andre meieriprodukter (2,1 kg = 5,2%)

Her er 5 enkle tips til hvordan du kan kaste mindre mat:

1 Planlegg godt

Lag ukemeny når det gjelder middagene, og planlegg innkjøpene dine, så du ikke trenger å handle hver dag. Skaff deg oversikt over hva du allerede har i kjøleskapet, i kjøkkenskapet og i brødboksen FØR du handler.

2 Oppbevar maten riktig

Hold maten så fersk som mulig ved å oppbevare den i riktig temperatur i egnet emballasje. Husk at kjøleskapet skal ha en temperatur på mellom 2 og 4 grader og at fryseren bør ha minus 18 grader.

3 Bruk sansene dine

Se. Lukt. Smak. Det er sansene dine som bør vurdere om maten fortsatt er spiselig. «Best før dato» og «Siste forbruksdag» er ikke det samme. Alle «best før» produktene kan trygt spises LENGE etter at den såkalte holdbarhetsdatoen er utgått.

4 Organiser kjøleskapet og kjøkkenskapet

Hold orden i kjøleskapet og i kjøkkenskapet, sånn at du alltid har god oversikt og har bedre mulighet til å få brukt opp den eldste maten først.

5 Spis opp restene

Bli en matredder du også. Rydd opp i kjøleskapet og i fryseren, og sørg for å bruke opp restematen din så ofte du kan.

Lykke til med å redusere matsvinnet!