Hvorfor får bladene andre farger om høsten?

Har du tenkt på hvorfor bladene skifter farger når det blir høst? Det enkle svaret er at det grønne stoffet i bladene – klorofyllet – forsvinner fra bladene, og da kommer de andre stoffene i bladene tydeligere fram. Klorofyllet trekker ut fra bladene og inn i greinene, i stammen og i roten på planten. Det er smart for de løvfellende trærne og plantene å lagre dette gjennom vinteren fordi det grønne klorofyllet er et viktig stoff som krever mye energi for plantene å lage.

De gule eller oransje fargene er faktisk til stede i bladene også om våren og om sommeren. Disse stoffene er såkalte karotenoider, som bidrar til fotosyntesen og beskytter klorofyllet mot for mye lys. De røde fargene er derimot fra et stoff som det blir mer av i bladene om høsten. Dette er såkalte antocyaniner. Har bladene blitt brune, er de rett og slett døende.

Men hvorfor faller bladene av? Det er fordi trær og andre planter mister ganske mye vann gjennom bladene. Et stort tre kan fordampe flere hundre liter vann i løpet av en eneste dag. Om vinteren er vannopptaket gjennom røttene kraftig redusert, og vannbalansen kan bli lav. Da vil treet kunne tørke ut. Når kortere dager og synkende temperaturer varsler om at vinteren er på vei, velger treet å starte en prosess for å ha bedre forutsetninger for å overleve vinteren. Først blir klorofyll transportert fra bladene og inn i greinene, stammen og røttene. Deretter blir overgangen mellom bladene og greinene forseglet, sånn at ikke mer vann forsvinner ut den veien.

Til slutt vil vinden blåse bladene av trærne.

Store mengder med blader i nydelige høstfarger på bakken under trærne vil inspirere både små og større barn til lek og aktivitet i den friske og klare høstluften.