6 gode grunner til å spise chiafrø

Du har kanskje hørt om chiafrø? De har kommet «snikende» inn på det norske markedet de siste årene – under betegnelsen supermat. Årsaken er at de er utrolig næringsrike.

Chia (Salvia hispanica) er en urteplante som vokser i Sør-Amerika. Frøene fra denne planten har vært et viktig næringsmiddel for indianerne i Mellom-Amerika og Sør-Amerika opp gjennom historien. Chiafrø tilfører kroppen et naturlig og balansert innehold av næringsstoffer.

Chiafrø er egentlig ganske lett å inkludere i kostholdet. De egner seg godt å blande inn all slags mat fordi de smaker helt nøytralt. En spiseskje (15 gram) er tilstrekkelig daglig dosering for at kroppen skal få nytte av de mange og viktige næringsstoffene som chiafrøene inneholder.

6 gode grunner til å spise chiafrø:

1 God kilde til vegetabilsk protein
Det er faktisk like mye protein i chiafrø som i tilsvarende mengde biff. Chiafrø inneholder 18 av de 20 aminosyrene som kroppen trenger for å bygge og vedlikeholde muskler.

2 Fulle av omega-3 fettsyrer
To teskjeer chiafrø inneholder faktisk mer omega-3 enn en gjennomsnittlig laksefilet.

3 Høyt innhold av kalsium og C-vitamin
Chiafrø inneholder fem ganger mer kalsium enn melk. Dessuten inneholder de også sju ganger mer C-vitamin enn appelsiner.

4 Energigivende og bra for utholdenhet
Chiafrø sies å være en av årsakene til at verdens beste løpere – Tarahumara-folket i Mexico – orker å løpe så langt (40 mil uten opphold, les gjerne boka «Born to Run»).

5 Metter godt og letter fordøyelsen
Opptil 90 prosent av karbohydratene i chiafrø er vannløselige kostfibre, som bidrar til å opprettholde et jevnt blodsukker samtidig som de støtter og forbedrer tarmfunksjonen. Chiafrø absorberer opptil tolv ganger sin egen vekt. Det bidrar til økt metthetsfølelse.

6 Rike på antioksidanter
Chiafrø inneholder bra med antioksidanter, som hjelper kroppen med å bekjempe frie radikaler i blodet (naturlig anti-rustbehandling).

Hvordan inkludere chiafrø i kostholdet?

For å få full effekt av all næringen i frøene, anbefales å lage en chiafrø-gelé:

Bland chiafrø sammen med vann, juice, smoothie eller yoghurt. La det stå i 15-20 minutter mens frøene danner en gele, rør om av og til.

Du kan også blande frøene i grøt eller frokostblanding, strø frøene i salaten, over dampkokte grønnsaker, blande dem i kokt ris, quinoa, i gryteretter, i supper osv.

Når du lager vafler eller pannekaker, baker brød eller kaker osv. kan du gjerne blande inn 3-4 ss chiafrø til en kopp mel. (Lag chiafrø-gelé før du blander det i melet.)

Chiafrø kan også brukes til spiring:

Dag 1: Legg 2 eller flere spiseskjeer chiafrø på et fuktig kjøkkenhåndkle av bomull, eller papir fra en kjøkkenrull. Legg et annet fuktig håndkle eller papir over, og dekk til så det blir mørkt for frøene. Prøv å holde temperatur og fuktighet så stabilt som mulig.

Dag 5-8: Frøene trenger noen dager før de spirer, og de vil komme ut som karse i løpet av dag 5 til 8. Slipp dem så ut i lyset, og de vil gro villig og bli til næringsrik mat for deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait