Sunt fett kan øke forbrenningen

Hvorfor ikke benytte anledningen til å gjøre noen endringer i kosthold og livsstil, som gjør vektkontrollen enklere og samtidig gir deg helsemessige gevinster?

Hvis du etter en slankekur sitter igjen med en følelse av å ha gjennomgått en streng og disiplinert kur, med uinspirerende mat, kaloritelling, dårlig metthetsfølelse og slitsom fysisk aktivitet, er oddsene små for å opprettholde resultatet.

Hvis dietten derimot passer smaksløkene dine, gir deg god metthetsfølelse og i tillegg øker overskuddet og lysten til å mosjonere – kan den vel kalles en suksessformel for varig resultat.

Fokus på matglede, metthetsfølelse og energi må derfor kunne sies å være en fornuftig strategi for varig vektreduksjon. Her finner du noen enkle råd som er i tråd med denne strategien.

Mindre av de raske karbohydratene

Det første rådet er å kutte ned på det totale inntaket av karbohydrater, som finnes i korn, frukt, grønnsaker og – ikke minst – i sukker. Desto hurtigere karbohydratene frigjøres i blodbanen i form av glukose, desto kraftigere stimuleres utskillelsen av fettlagringshormonet insulin. Jo mer vann, fiber, proteiner og fett som karbohydratene er bundet til i maten, jo langsommere blir blodsukkerstigningen og frigjøringen av insulin. Å velge komplekse karbohydrater (grønnsaker og grove, proteinrike melsorter) fremfor såkalte raske karbohydrater (hvitt mel og sukker), gir deg derfor jevnere energi og redusert fettlagring.

Mer av de sunne fettsyrene

Neste råd er å bruke mer fett i kostholdet. Bytt ut det bearbeidede og raffinerte fettet som finnes i stekeoljer og margarin. Dette fettet er næringsfattig, harskner lett i blodårene og øker ubalansen mellom omega-3 og -6 i kroppen. Resultatet er økt risiko for betennelser og større byrde av frie radikaler. Velg heller sunne fettkilder som øker fettforbrenningen og er helsebringende i all forstand. Mellomlange fettsyrer fra kokosnøttolje (Cocosa Pure og Cocosa Extra Virgin) og en ubearbeidet og balansert kilde av omega-3 og -6 (Udo’s Optimale Oljeblanding) er trygge og gode valg.

Omega-3 og mellomlange fettsyrer er de fettsyrene som øker fettforbrenningen mest. De mellomlange fettsyrene i kokosolje kan øke varmeproduksjonen i kroppen med hele 50 %! Ved å innta noen spiseskjeer kokosolje hver dag stimuleres både fettforbrenning og energinivå. Bytt derfor ut det vanlige stekefettet ditt med Cocosa Pure. Da får du et stabilt og lite bearbeidet stekefett som i tillegg kan virke slankende. Husk bare på at du ikke kan spise ubegrenset med fett og karbohydrater samtidig – og fortsatt regne med vektreduksjon.

Med andre ord: karbohydrater skur av fettforbrenningen, mens fett skrur på fettforbrenningen. Ved å bytte energikilde vil du derfor kunne øke fettforbrenningen uten å måtte føle deg sulten. Du slipper å telle kalorier, du får større overskudd – og dessuten: det smaker nydelig. Kos deg!

Bivirkninger?

Du unngår toksisk byrde fra raffinerte matoljer, får jevnere blodsukker, mindre søtsug, bedre humør, mer energi og finere hud. Du skal lete lenge før du finner andre dietter med lignende «bivirkninger»!

Praktiske tips

Alt fett brytes ned i leveren. Har du levd på en fettfattig kost lenge, for så plutselig å innta store mengder fett, kan kroppen reagere med kvalme. Dette er et tegn på at leveren ikke klarer å bryte ned alt fettet du spiser. Denne evnen kan imidlertid trenes opp i løpet av 4-6 uker. Start derfor med mindre mengder fett og øk gradvis for å unngå kvalme.

Udo’s Choice Optimale Oljeblanding kan for eksempel brukes i smoothies, på salaten og i havregrøten – dessuten er den suveren i pesto.

Cocosa Extra Virgin smaker nydelig av kokos og en spiseskje eller to kan gjerne utgjøre et lite mellommåltid på en travel dag. Denne kaldpressede kokosoljen er flott å bruke i smoothies og i tillegg en god erstatning for smør i mange bakeoppskrifter.

Cocosa Pure egner seg ypperlig til steking fordi denne kokosoljen tåler oppvarmingen uten å avgi skadelige transfettsyrer. Du kan bruke den på akkurat samme måte som smør. Cocosa Pure har en nøytral smak. Du kan også ha Cocosa Pure i smoothies – hvis du synes det blir for mye kokossmak med Cocosa Extra Virgin.

 Kilde:

SOMA-News nr 1 – mars 2007