Antioksidanter – hva er det?

I kroppen foregår det en konstant kamp mellom to veldige krefter: løpske oksygenmolekyler, som også kalles oksidanter, og kroppens politistyrker, som antioksidantene gjerne blir kalt.

Oksidantene har ulike former og forkledninger. De mest beryktede av dem er oksygenets såkalte frie radikaler. De angriper fettet i cellehinnene, ødelegger arvestoffet i cellene, får fettet til å harskne og cellene til å dø. Denne ødeleggende prosessen skjer over mange år, som ørsmå skader, og du merker derfor ingen ting før summen av alle disse små ødeleggelsene fører til sykdomssymptomer som betennelser, svekket syn, dårlig konsentrasjon, smerter i brystet og i verste fall: kreft.

Heldigvis vil forskjellige antioksidanter, som kroppen får gjennom maten, anstrenge seg for å beskytte cellene ved å holde de ødeleggende oksygenmolekylene unna. Vitaminer og mineraler kan støtte hverandre som antioksidanter, og det samme kan enzymer og andre stoffer med ulike biokjemiske oppgaver.

De kraftigste antioksidantene finnes i frukt og grønnsaker, og hvitløk er i en klasse for seg, med sitt innhold av minst 15 forskjellige antioksidanter. Sjømat inneholder en del antioksidanter, og enkelte kjøttvarer har også moderat innhold.

Dette regnes som de viktigste antioksidantene:

– Ajoen
– Betakaroten
– Glutation
– Indoler
– Lykopen
– Quercetin
– Co-enzym Q10
– Vitamin C
– Vitamin E

Ajoen

Veldig sterk antioksidant som finnes kun i hvitløk. Den har derfor fått navn etter det spanske ordet for hvitløk, ajo. Ajoen hindrer at blodplatene kleber seg sammen, og den kan også løse opp eksisterende blodpropper og virke blodfortynnende (antikoagulant). Den kan også blokkere virkningen av kreftfremkallende stoffer og kan dermed virke forebyggende mot kreft, særlig i mage, lunger og lever. Varmebehandling ødelegger ikke ajoen, det kan derimot bidra til at det frigjøres mer av den. Ved å knuse rå hvitløk istedenfor å skjære den opp, blir enzymer og allicin frigitt (allicin omdannes til ajoen).

Betakaroten

Oransjefarget pigment som styrker immunforsvaret, utrydder frie radikaler og virker forebyggende mot kreft. Av betakaroten kan kroppen lage A-vitamin (retinol). Matvarer med høyt innhold av betakaroten: gulrot, tørket aprikos, grønnkål, spinat og gresskar. Mindre mengder i lyserød grapefrukt, mango, brokkoli og grønne salatblader. Betakaroten blir ikke ødelagt ved koking.

Glutation

Virker som et enzym som passiviserer frie radikaler. Glutation kan gi beskyttelse mot hjerteinfarkt, grå stær, astma og kreft. Matvarer med høyt innhold av glutation: avokado, asparges og vannmelon. Ganske høyt innhold: grapefrukt, appelsin, jordbær, fersken, potet, squash, blomkål, brokkoli og fersk tomat. Noen kjøttvarer, særlig kokt skinke og magre koteletter av kalv og okse, inneholder moderate mengder. Koking, hermetisering og safting ødelegger en del av glutationet. Bruk mest mulig ferske eller dypfryste grønnsaker og frukter.

Indoler

Virker ved å avgifte kreftfremkallende stoffer og kan bidra til å hindre tykktarms- og brystkreft. Matvarer med høyt innhold av indoler: blomkål, brokkoli, rosenkål, kålrot, nepe, pepperrot, reddik og karse. Dessverre mister disse grønnsakene halvparten av indolene ved koking.

Lykopen

Kreftbekjempende, rødaktig pigment. Høyest innhold av lykopen har vannmelon. Tomater, som er mer vanlig å bruke i matlagingen, inneholder også mye, mens det er små mengder i aprikos. Lykopen blir ikke ødelagt av koking eller hermetisering – tvert imot virker det som om kroppen har lettere for å oppta lykopen dersom tomatene blir knust eller oppvarmet. Du kan derfor gjerne benytte hermetiske, knuste tomater og tomatpuré i maten og likevel få full uttelling for antioksidanten lykopen.

Quercetin

Quercetin (uttales kversetin) hindrer skader på cellenes arvestoff, motvirker betennelser, bakterier, sopp og virusangrep. Quercetin kan bekjempe allergier som høysnue ved at det hemmer frigjøring av histamin, og det kan også redusere astmaplager. Quercetin hindrer også dannelsen av blodpropp ved å absorbere frie radikaler og dermed holde årene rene og åpne. Matvarer med høyt innhold av quercetin: vanlig løk, rødløk, sjalottløk, brokkoli, røde druer og gul squash. Quercetin ødelegges heller ikke ved koking.

Co-enzym Q10

Hindrer at LDL-kolesterolet blir farlig oksidert og virker dermed forebyggende mot hjerte- og karsykdommer. Matvarer med høyt innhold av co-enzym Q10: makrell, sardiner, peanøtter, pistasjnøtter, valnøtter, sesamfrø og soyabønner.

Vitamin C

Allsidig og kraftig antioksidant som beskytter mot astma, bronkitt, grå stær, hjertesykdommer, mannlig sterilitet, fødselsskader overført fra mannen og kreft av alle typer. Vitamin C og E samarbeider og bidrar til å hindre at LDL-kolesterolet blir oksidert. Dermed minsker risikoen for tilstoppede årer. Matvarer med høyt innhold av vitamin C: rød paprika, grønn paprika, brokkoli, rosenkål, blomkål, hodekål, spinat, jordbær, nyper og alle sitrusfrukter. Poteter (særlig nypoteter) inneholder også moderate mengder. Koking ødelegger dessverre omtrent halvparten av C-vitaminet i grønnsaker. Derfor er det alltid en god idé å inkludere råkost i hverdagsmaten – spis gjerne rå grønnsaker som mellommåltid.

Vitamin E (tokoferol)

Mennesker med høyt nivå av vitamin E i blodet har mindre risiko for hjerteforstyrrelser, angina og hjerteinfarkt enn andre. Vitamin E virker som en ”brannslokker” i cellehinnene og hjelper til med å hindre at fettmolekylene i LDL-kolesterolet blir oksidert eller giftige. Matvarer med høyt innhold av vitamin E: planteoljer, mandler, soyabønner og solsikkefrø.

Kosttilskudd?

Hvis du er usikker på om du får i deg nok antioksidanter via kosten alene, kan det være aktuelt å bruke et eller flere kosttilskudd i tillegg til vanlig mat.

Sjekk utvalget av antioksidanter i nettbutikken Helseogkost.no

Kilder:
Vitaminer og mineraler – medisin fra naturen av Amanda Ursell (Damm)
Mat – din mirakelmedisin av Jean Carper (Hilt & Hansteen)