Har du oppdaget løkurten?

Interessen for spiselige, ville vekster blir stadig større. Mange «ugrassplanter» som det finnes mye av i nærmiljøet ditt, kan faktisk ha en stor nytteverdi, både når det gjelder smak og næringsinnhold. Du har sikkert hørt om ramsløk. Denne planten er blitt såpass populær de siste årene at den begynner å bli vanskelig å finne den ute i naturen. Men det finnes heldigvis et spennende alternativ – nemlig løkurt.

Løkurten (Alliaria petiolata) er mye mer utbredt over store deler av Norge enn ramsløk. Løkurt trives på i veikanten, i småkratt og er dessuten et vanlig ugrass i hager og i parker. Planten dukker opp i april (noen steder allerede i mars), og blomstrer i mai-juni. Planten er toårig og sår seg lett selv. Løkurten kan bli opptil 100 centimeter høy det andre året. Bladene er tynne og hjerteformede. Blomstene er hvite og ganske små.

Alle plantedelene på løkurt er spiselige – både blader, blomster, frø, stengel og rot.

Smaksmessig ligner løkurt ganske mye på ramsløk. Løkurtbladene har en tydelig smak av løk, med undertoner av hvitløk. I tillegg kan du kjenne en ettersmak av sennep. Det er derfor planten på engelsk heter «garlic mustard».

Løkurt smaker aller best tidlig på året, før den kommer i blomst. Senere i vekstsesongen får bladene en mer bitter smak. Du kan allikevel bruke de nederste bladene som mat. Har du et felt med løkurt i hagen din, kan du jevnlig klippe ned stilkene. Da får du planter som stadig kommer med nye og friske skudd som er gode å spise.

Hvordan brukes løkurt?

Unge blader av løkurt kan finhakkes og brukes i salater, sauser, supper og som garnityr på smørbrød. Du kan også putte finhakket løkurt i smør (se oppskrift nederst i dette innlegget) og for eksempel bruke det for å gi ekstra smak til nygrillet kjøtt eller fisk (eller bakte poteter). Pesto av løkurtlader smaker like godt som ramsløkpesto. Har du oppskrifter med ramsløk, men ikke funnet noe ramsløk, kan du gjerne bruke løkurt isteden.

I Storbritannia brukes løkurt ofte sammen med mynte i sauser til lammekjøtt.

De små, hvite blomstene fra løkurt er dekorative, og kan brukes som spiselig pynt på mange ulike retter.

Roten til løkurt kan også brukes – den smaker litt som pepperrot – og kan brukes på samme måte.

Frøene av løkurt kan tørkes, knuses og brukes som krydder.

Løkurtsmør

100 g smør

En neve unge løkurtblader

2 ss sitronsaft

Ta ut smøret fra kjøleskapet noen timer i forveien (lettere å blande inn løkurten når smøret er mykt).

Finhakk løkurtbladene, og ha det oppi smøret sammen med sitronsaften. Bland godt.

Sett smøret kjølig fram til servering.

Løkurtsmøret passer ekstra godt å servere sammen med grillmat. Det kan også benyttes til smaksetting av pasta og smaker også nydelig sammen med rykende varme grønnsaker (spesielt asparges, gulrøtter og mais).