Hvitløk og løk – sunt og godt

Både hvitløk og de mange variantene av gul eller rød løk gir deg utrolig mange helsemessige gevinster. Det er absolutt vel verdt å inkludere en eller flere av disse i det daglige kostholdet ditt.

Hvitløk – vidundermiddel helt siden oldtiden

Hele seks stoffer i hvitløk senker kolesterolnivået ved å hindre at leveren danner for mye kolesterol. Dessuten er hvitløk en kraftig anti-koagulant, som hindrer blodplatene i å klebe seg sammen, og den kan til og med løse opp blodpropper. Hvitløk kan bidra til å senke blodtrykket og styrke immunforsvaret. Den inneholder mange antioksidanter og også kreftbekjempende stoffer.

Hvitløk er et naturlig antibiotikum som bekjemper bakterier, parasitter og virus. Den er også et godt middel mot forkjølelse og andre luftveisplager og virker slimløsende. Hvitløk motvirker betennelser, kramper og diaré, løfter sinnsstemningen og har en mildt beroligende virkning.

Er du redd for at andre skal reagere når du har spist hvitløk, kan du gjerne spise litt persille samtidig. Persillen nøytraliserer den skarpeste hvitløksduften.

Prøv gjerne den herlige hvitløksuppen – oppskriften som vi nettopp la ut her på bloggen.

(P.S. Vil du være helt sikker på å få i deg hvitløkens gode egenskaper uten at andre lukter det, kan du bruke Kyolic kapsler av fermentert hvitløksekstrakt – de er helt luktfrie.)

Løk – en av sivilisasjonens eldste medisiner

Løk er en usedvanlig kraftig antioksidant. Akkurat som hvitløk, inneholder løke også mange kreftbekjempende stoffer. Den fortynner blodet, senker det farlige LDL-kolesterolet, øker det gode HDL-kolesterolet, motvirker blodpropp, astma, kronisk bronkitt, høysnue, infeksjoner og betennelser. Løk dreper også bakterier og ødelegger virus.

Løk kan i tillegg være gunstig for diabetikere, siden løk har evne til å senke blodsukkernivået. Forskerne mener årsaken er at løken påvirker leverens omsetning av glukose eller utskillelsen av insulin.

De gamle egypterne brukte løk som sovemiddel, og det var nok ikke så dumt. Nyere forskning bekrefter at løk kan virke mildt beroligende på grunn av sitt innhold av antioksidanten quercetin.

Lag gjerne en stor porsjon løksuppe med purre – en nydelig suppe som passer spesielt godt om vinteren.

Kilder:

Mat – din mirakelmedisin av Jean Carper (Hilt & Hansteen)

Vitaminrevolusjonen – gi deg selv bedre helse og mer energi av Knut T. Flytlie (Hilt & Hansteen)