Beveg deg mer

Det er mye du kan gjøre for å bevege deg litt mer. Hverdagsmosjonen er gratis og krever faktisk ikke særlig mye tid heller, hvis du bare utnytter de mulighetene du har.

«Glem» at det finnes heiser og rulletrapper – bruk alltid trappene isteden.

Prøv å sykle til jobben eller skolen så ofte som mulig, hvis du ikke bor for langt unna.

Skaff deg sykkelvesker eller sykkelkurv, så får du plass til varene fra dagligvarebutikken og kan sykle dit også.

Hvis du tar buss eller trikk dit du skal, kan du gå av noen holdeplasser før og heller bruke beina den siste delen av veien.

Lag en spilleliste med ekstra fengende musikk på mobiltelefonen din. Ta på deg øretelefoner eller øreplugger, og rør litt ekstra på deg mens du vasker opp, støvsuger, vasker gulvet, stryker tøy, pusser vinduene, jobber i hagen, hogger ved eller vasker bilen for hånd.

Spark fotball sammen med barna (eller barnebarna).

Le mer! En skikkelig latter er som jogging for hele kroppen. Husk at en god latter forlenger livet.

Gå eller sykle en liten kveldstur, alene eller sammen med noen. Kanskje du kan låne naboens hund?

Når du rører litt mer på kroppen, vil den belønne deg med å øke produksjonen av lykkehormonet endorfin. Du får også bedre kondisjon og klarer etter hvert å gå i trapper og bakker uten å bli andpusten.

Fysisk aktivitet gir deg også sterkere muskler, ledd og sener, noe som igjen gir deg bedre holdning. Kroppen forbrenner også flere kalorier, fordi større muskler trenger mer energi. Hjertet ditt har også godt av at du trimmer, fordi bedre kondisjon gjør at hjertet behøver færre slag for å nå samme resultat. Dermed anstrenger det seg mindre og orker å slå lengre.

I tillegg til hverdagsmosjonen kan det være fornuftig å finne fram til en eller flere aktiviteter som du kan gjøre et par ganger i uka. Det finnes mange alternativer, og en god del er også rimelige. Prøv deg fram, så finner du sikkert noe du liker.

 

Aktuelle aktiviteter:
 –          jogging (aller helst i skogen, så får du naturopplevelser i tillegg)
–          svømming (i svømmehallen – eller i sjøen når det er sesong for det)
–          dans (det finnes mange forskjellige varianter)
–          aerobic
–          yoga
–          tennis
–          fotball
–          volleyball
–          basketball
–          innebandy
–          karate (eller lignende kurs i selvforsvar)
–          ski eller rulleski
–          skøyter eller rulleskøyter/rollerblades

Hvis du har vanskelig for å komme i gang, kan det være en god idé å alliere seg med en venn (eller eventuelt flere). Faste treningsavtaler kan du legge inn i almanakken din, og da er det også mye enklere å prioritere dem.

Når du beveger deg mer, vil du ofte kunne se nye innfallsvinkler og få nye opplevelser. Det kan også føre til at du får nye ideer og til og med kanskje nye venner.

God bevegelseslyst!