Kan solkremen fra i fjor brukes i år?

Noen ganger blir det plutselig vår, og sola skinner intenst. Du leter febrilsk etter solkremen og finner den til slutt innerst i skapet. Så blir du i tvil. Når kjøpte du egentlig den solkremen, og når åpnet du den? Er den fra i fjor sommer, eller er den fra ferieturen året før det igjen?

Det er veldig viktig å bruke solkrem, men det er like viktig å vite om den fremdeles er brukbar. Solkrem går nemlig ut på dato. Effekten på selve solfilteret i en solkrem kan være redusert hvis solkremen har blitt for gammel. Den vil rett og slett kunne gi lavere beskyttelse enn det som står påført.

Hvordan kan du vite om solkremen er blitt for gammel?

All solpleie skal være merket med holdbarhetsdato eller «krukkesymbol». Krukkesymbolet viser hvor mange måneder du kan bruke produktet etter at det er åpnet og tatt i bruk.

Ble solkremen åpnet sent på sommeren i fjor? Ta litt krem på fingeren. Hvis den har endret farge eller konsistens, bør du kaste den og kjøpe ny. Det samme gjelder hvis den lukter rart.

Hvordan du har oppbevart solkremen vil også kunne påvirke hvor godt den har holdt seg. Solkremen vil stort sett være uforandret like etter at holdbarheten (merket med krukkesymbol) har gått ut, men holdbarheten påvirkes av lagringsforhold. Solkremen brytes ned raskere hvis den lagres under ugunstige betingelser. Det vil si: høy temperatur, høy luftfuktighet og direkte sollys.

Hvis du er usikker på om solkremen fortsatt har de opprinnelige egenskapene sine eller om den bør kastes, kan du se etter disse tegnene:

  • Misfarging
  • Dårlig, harsk lukt
  • Endret konsistens. Kremen skiller seg, er tyntflytende eller kornet.

Solfilteret vil også gradvis miste sin effektivitet, men solkrem fra i fjor kan vanligvis fortsatt brukes i år.

En solkrem som hadde solfaktor 30 (SPF 30) når den ble kjøpt, kan etter holdbarhetsdatoen utløper «aldres» til å bli SPF 20 eller SPF 15 over tid. I praksis betyr dette at du antagelig bør smøre deg oftere hvis du bruker en solkrem fra i fjor.

For lengst mulig holdbarhet anbefales det å lagre solkremen kjølig, tørt, og mørkt.

Et nyttig tips er å merke solkremen med datoen når du åpnet den, for å vite hvor lenge den kan brukes.