Lyst til å bli røykfri?

Det er mange gode grunner til å slutte å røyke. Først og fremst fordi det vil gi deg mye bedre helse. Du kan faktisk forlenge livet ditt med minst 10 ekstra år – hvis du stumper røyken for godt før du er 40 år. Du vil dessuten spare veldig mange penger som du heller kan bruke på noe helt annet.

Tips for å slutte med røyk

For noen vil det være viktig med god planlegging. For andre vil det være mest riktig å kutte tvert.

Uansett kan det være greit å forberede deg litt i forkant.

1: Bestem deg for en sluttdato – gjerne 2-4 uker fram i tid

2: Gjør om på røykevanene fram til sluttdatoen

I praksis vil det si: Røyk andre steder og til andre tider enn det du er vant til, og unngå å ta med deg kaffekoppen, avisen eller telefonen når du skal røyke. Dette vil hjelpe deg til å bryte vaner og gjøre det lettere å trappe ned og kutte ut røykingen helt.

3: Gode grunner gir god motivasjon

Still deg selv følgende spørsmål: Hvorfor vil du slutte å røyke? Hva kommer du til å tjene på det? Hva gleder du deg mest til? Skriv ned alle grunnene du kommer på, og sørg for å ha disse lett tilgjengelig de dagene du ikke føler deg like motivert til å slutte.

4: Planlegg for røyksuget

Et røyksug går som regel over etter noen minutter. Planlegg hva du skal gjøre istedenfor å røyke når du føler røyksug. Det kan være alt fra å drikke et glass vann til å ringe en venn eller gå en tur.

5: På sluttdatoen – slutt helt!

IKKE ta ett eneste trekk. Alle abstinensplager du kan oppleve etter at du har sluttet å røyke, går over – bare du ikke røyker. Dersom du røyker av og til, blir du aldri kvitt røyksuget.

Gruer du deg for nikotinabstinens? Bruk dagene i forkant til å snakke med fastlegen din eller apoteket om ulike typer hjelpemidler. Lytt gjerne til anbefalinger fra dem du kjenner som har sluttet. Bestem deg for om du vil trappe ned i forkant, eller røyke som vanlig fram til sluttdatoen din.

6: Gi kroppen din ordentlig mat og drikke

De første ukene etter røykeslutt kan blodsukkeret være ustabilt, og derfor er det viktig å spise ordentlig og regelmessig. Tenk over hva du spiser om du er redd for å gå opp i vekt. Drikk vann som tørstedrikk, og drikk gjerne oftere enn vanlig. Ved røyksug hjelper det også å drikke et glass vann. Husk at et røyksug kun varer i noen minutter. Vær mer fysisk aktiv enn du pleier. Gåtur i raskt tempo lindrer abstinensplagene og kan dessuten motvirke vektoppgang.

7: Forbered deg på hvilke fristelser som kan komme

I hvilke situasjoner vil det være vanskeligst å la være ta en røyk? Se for deg disse situasjonene på forhånd, og bestem deg for én eller flere løsninger. Lag dine egne «hvis-så»-planer:

  • Hvis jeg blir tilbudt røyk på fest, så skal jeg si: «Nei takk, jeg røyker ikke».
  • Hvis jeg får røyksug, så skal jeg drikke et glass kaldt vann.

De første dagene er gjerne verst, så enkelte situasjoner og steder kan det være lurt å unngå helt akkurat da.

8: Abstinensen går over

Det er aller verst de første dagene, men i løpet av 2–4 uker er abstinensplagene over for de fleste. Du kan få en nedtur og tenke at alt føles tungt og trist mens kroppen og hjernens belønningssystem omstiller seg til livet uten nikotin. Men det går over om du holder ut og søker støtte hos dem rundt deg.

9: Bruk legemidler og annen hjelp

Nikotinlegemidler lindrer abstinensplager ved røykeslutt og dobler sjansen for å lykkes. Det er viktig å følge anbefalt dosering. Last ned og bruk appen fra Helsenorge.no –  Slutta – som personlig hjelper og motivator.

Du kan få veiledning om røykeslutt på frisklivssentralen i kommunen din. I tillegg kan det også være greit å alliere deg med en venn eller et familiemedlem som nylig har blitt røykfri.

Et annet, medikamentfritt tips mot abstinensplager er akupunktur eller tankefeltterapi (TFT).

10: Belønn deg selv

Gi deg selv noen belønninger for at du holder fast ved beslutningen om å slutte med røyk.

Sett av pengene som du ellers ville brukt på røyk til å kjøpe deg noe du ønsker deg.

Begynnelsen er ofte verst, så gi deg selv den første premien gjerne allerede etter ett døgn. Ikke vent for lenge med neste premie.

Lykke til!

Vil du vite hva som skjer i kroppen når du slutter å røyke?

Les videre, så vil du få flere aha-opplevelser og gode grunner til at det er gunstig for deg å slutte med røyk – NÅ.

Etter bare 20 minutter:

Pulsen har gått ned til et normalt nivå, og du har fjernet en viktig årsak til rynker

Etter 8 timer:

Blodsirkulasjonen er bedre. Nikotin får blodårene til å trekke seg sammen, men kort tid etter røykeslutt vil den sammentrekkende effekten avta. Karbonmonoksid fra røyken fortrenger ikke lenger oksygenet i blodet. Når du ikke lenger røyker, får alle cellene i kroppen mer oksygen.

Etter 24 timer:

Risikoen for hjerteinfarkt synker allerede. For hver sigarett du IKKE tar, forlenger du livet.

Etter 48 timer:

Smaks- og luktesansen er mye bedre. Mat og drikke smaker mer og bedre.

Etter 72 timer:

Lungekapasiteten øker, og kroppen er nikotinfri. Det er vanlig å hoste mer for en periode. Det er fordi flimmerhårene i lungene, som har vært lammet av røyken, nå begynner å fungere igjen.

HUSK AT: 28 RØYKFRIE DAGER gir 5 ganger større sjanse for å slutte for godt!

Etter 2-12 uker:

Det er lettere å bevege seg raskt fordi både lungekapasiteten og blodsirkulasjonen er bedre.

Etter 1-9 måneder:

Du er mindre utsatt for luftveisinfeksjoner. Flimmerhårene i luftrørene er friskmeldt og jobber for fullt med å rense opp i lungene. Skadene som røykingen forårsaker i blodårene er i ferd med å bli reparert. Risikoen for å bli rammet av blodpropp er betydelig mindre enn den var mens du røyket.

Etter 1 år:

Immunforsvaret er bedre. Risikoen for innsnevring i blodårer og hjerteinfarkt er bare halvparten så stor som hvis du hadde fortsatt å røyke.

Etter 5 år:

Faren for å utvikle hjertesykdom og hjerneslag er betydelig redusert. Risikoen for å utvikle kreft i munn, hals, strupe, urinblære, nyrer, livmorhals og bukspyttkjertel er betraktelig redusert. Ved kreftsykdom er prognosen bedre hvis du er røykfri.

Etter 10 år:

Risikoen for å utvikle lungekreft er halvert, og risikoen for mange andre krefttyper fortsetter å synke de nærmeste årene. Helsen er betraktelig forbedret, sammenlignet med om du hadde fortsatt å røyke.

For ikke å snakke om alle pengene du har spart!