Sein påske gir sterk UV-stråling

Vinterblek hud blir lett solbrent. Om våren øker UV-strålingen mye fra dag til dag, og en halvtime i sola uten beskyttelse kan være nok til å gjøre deg solbrent.

Ved overskyet eller disig vær er det lett å tenke at sola ikke er like sterk. Men UV-strålingen dempes ikke like mye som lyset, Så du kan bli både solbrent (og snøblind) hvis du dropper solkrem og solbriller.

Når det er sein påske – som i år – og sola står høyere på himmelen, er det viktig å beskytte huden for å unngå å bli solbrent. I områder i Sør-Norge med snø kan UV-strålingen faktisk komme til å bli opp mot det nivået vi normalt har midt på sommeren. Også i Midt-Norge og i Nord-Norge vil UV-strålingen bli så høy at det er nødvendig å beskytte huden – spesielt der det er snø. Snøen reflekterer solstrålene veldig godt og øker UV-strålingen med opp mot 50 prosent. Du er også utsatt langs kysten selv om det ikke er snø, fordi også sjøsprøyt og bølger gir refleksjon.

En undersøkelse som Kreftforeningen har gjort i samarbeid med DSA (Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet) viser at en av fem ble solbrent før de rakk å smøre seg med solkrem.

Det er nettopp når du ikke tenker at du skal sole deg, men «skal bare …» et eller annet utendørs, at du ofte ender opp med å bli solbrent. Faktisk viser undersøkelsen at det er mer vanlig å bli solbrent når du gjør noe helt annet enn å sole deg – for eksempel når du jobber i hagen, driver med båtpuss eller sitter utendørs på kafé. Undersøkelsen viser også at veldig mange glemmer solkremen hjemme i skapet.

Så oppfordringen må bli at det skal være like naturlig å huske på solkremen som lommeboka og mobiltelefonen når du skal utendørs.

Tips for å unngå å bli solbrent i påsken:

1 Begrens oppholdet i sterk sol

2 Ha på solbriller og gjerne noe på hodet også

3 Bruk rikelig med solkrem