Tulsi – indisk basilikum – en fantastisk plante

I mer enn 5000 år har Tulsi (også kjent som Hellig Basilikum) vært indernes «Dronning blant urter». Den har blitt dyrket som en hellig urt med helbredende kraft. Fra gammelt av er Tulsi (også stavet Tulasi, Thulasi eller Thula) blitt sett på som en gudinne i planteform fylt med åndelige og helbredende krefter. Tulsi betyr balanse. Gamle indiske sagn sier at store mengder rent gull kunne ikke overvinne Krishnas kraft, men et eneste Tulsi blad på pannen i kjærlig hengivenhet veide mer, og vippet vektskålen. Sagnet sier også at Tulsi opprinnelig vokste langs åssidene av Himalaya, der de indiske guder holdt til. Ifølge tradisjonen har hver indisk familie en jordpotte med Tulsi i hagen, og bladene blir brukt til å lage den mest vidunderlige helbredende te.

Tulsi spredte seg også vestover langs de tidlige handelsrutene fra Orienten til Europa, hvor den ble kjent som «Hellig Basilikum», noe som vises av dens latinske navn Ocimum sanctum. De kristne ga planten tilnavnet «Kongen av Urter» istedenfor dronning, og Hellig Basilikum ble ifølge legender brukt i ofringer og ritualer. Den ble sett på som en gave fra Kristus.

Vestlig moderne forskning gir de gamle sagnene om Tulsis ulike egenskaper en realistisk troverdighet, og gir planten økt relevans til å bli brukt for alt den er verdt også i dagens moderne samfunn. Blant annet er Tulsi klassifisert som en adaptogen urt. Adaptogen egenskap er å støtte kroppens naturlige immunsystem. Klassifiserte adaptogene urter fins det bare 8-12 av her på Jorda. De blir omtalt av biologer og urtemedisinere som foryngende urter, energirensende urter, og «rasayanas» eller rehabiliterende urter. De hjelper kroppen til å tilpasse seg ytre miljøfaktorer, og fysiske og emosjonelle stressfaktorer. De støtter opp om normale funksjoner, og alltid gjenvinne balanse.

Moderne vitenskap har testet Tulsi til å blant annet inneha følgende kvaliteter:

– Adaptogen
– Overflod av antioksidanter
– Kan bidra til å støtte Immunforsvaret
– Kan bidra til å øke energinivå og utholdenhet
– Kan bidra til reduksjon av stress
– Kan bidra til å styrke cellenes oppbygging

Flere varianter av Tulsi

Det finnes flere varianter av Tulsi-planten. De som er mest brukt er: Krishna Tulsi (Ocimum sanctum), Vana Tulsi (Ocimum gratissimum), og Rama Tulsi (Ocimum sanctum). Hver av disse plantene har litt forskjellig utseende, smaker og lukter forskjellig og har ulike gunstige egenskaper. Når disse tre Tulsivariantene kombineres, skapes en balansert urteformel med mange gunstige helsefordeler.

Kilder:

Dr. Singh N, Dr. Hoette Y (2010) Tulsi The Mother Medicine of Nature, Lucknow, India: International Institute of Herbal Medicine

Dr. Singh N, Dr. Gilca M (2010) Herbal Medicine – science embraces tradition, Saarbrücken, Tyskland: Lambert Academic Publishing AG & Co. KG

I nettbutikken Helseogkost.no finner du økologiske produkter som inneholder alle de tre Tulsivariantene

Organic India Tulsi teer

Organic India urtetilskudd