Bare bra med rabarbra

Rabarbraplanten (Rheum rhabarbarum) er en gammel, hardfør staude som opprinnelig kommer fra de nordlige og sentrale delene av Asia (Sør-Sibir og Kina). Planten ble dyrket i Europa fra 1600-tallet, og kom til Norge på 1700-tallet.

Rabarbra kan brukes til utrolig mye – alt fra desserter og smoothies til chutney. Kun fantasien setter grenser. Det er først og fremst stilkene som brukes.

Rabarbra smaker syrlig og godt og er lett å dyrke. Den har tidligere hatt et dårlig rykte på grunn av det høye innholdet av oksalsyre, som kan fremme dannelsen av nyrestein og avkalkning av bein. Det er spesielt bladene som har et høyt innhold av oksalsyre. Derfor skal du aldri spise bladene. Innholdet av oksalsyre i stilkene er mindre og varierer betydelig fra forskjellige typer rabarbra. Hvis du ikke spiser rabarbra hver dag er ikke oksalsyren noe problem.

Litt avhengig av hvor i landet du bor, høstes rabarbra i juni fram til omkring St. Hans. Etter 23. juni blir planten stadig mer trevlete fordi den bygger opp næring til neste sesong.

Aller best å dyrke i nærheten av komposthaugen

Når du planter rabarbra, må du først og fremst tenke på at planten krever plass rundt seg. De store bladene kan fort skygge for andre planter. Beregn en meters radius for rabarbraplanten.

Siden planten vokser kraftig, setter den pris på god og næringsrik jord. Mange planter den rett i nærheten av komposthaugen fordi den suger til seg næringen og samtidig skjuler haugen. Rabarbra liker seg i fuktig jord, men den må ikke være gjennomvåt. Hvis det blir veldig tørt, bør den vannes ofte for å holde produksjonen av skudd i gang.

Hvis du dyrker rabarbra for å høste så mange stilker som mulig, er du nødt til å fjerne blomsterskudd når de viser seg. De stjeler kraften fra skuddutviklingen som nesten stopper opp. Hvis blomsterskuddet fjernes, fortsetter skuddannelsen.

Enkelt å dele en rabarbraplante

Det er veldig enkelt å dele en rabarbraplante. Sørg for at enhver ny plante både har skudd og rot. Del planten med en spade på våren eller høsten, og plant straks de nye plantene. De trenger ekstra mye vann i etableringsfasen, og bør ikke høstes det første året etter planting.

Lykke til med dyrkingen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait