Gladere mage med hjelpsomme bakterier

Inne i magen vår foregår det en konstant kamp mellom «snille» bakterier og uønskede inntrengere i form av «slemme» bakterier, virus og parasitter. Hvis magen og tarmsystemet er i orden, føler vi oss friske. Det har vi all grunn til, for åtti prosent av immunforsvaret vårt er faktisk knyttet til fordøyelsen. Av den grunn er det helt avgjørende å beholde den indre mikrofloraen vår i balanse.

De hjelpsomme melkesyrebakteriene i tarmsystemet er vaktmesterne våre. De sørger for å utestenge de «slemme», uønskede mikroorganisme. Når de «snille» bakteriene våre er i overtall, vil ikke de «slemme» inntrengerne kunne klare å etablere seg.

Hva er symptomene på ubalanse i tarmfloraen?

Får vi derimot en ubalanse i tarmfloraen, greier ikke de «snille» vaktmesterne å gjøre jobben sin fordi de er i mindretall. Da kan vi blant annet oppleve følgende symptomer:

-Oppblåst mage
-Mageknip/smerter i magen
-Diaré
-Forstoppelse
-Soppinfeksjoner
-Dårlig immunforsvar

Årsaker til ubalanse i tarmfloraen

Det er ofte flere forskjellige årsaker til at det blir ubalanse mellom antallet «snile» og de «slemme» bakteriene i kroppen vår. De vanligste årsakene er:

-Stress
-Dårlig kosthold
-Langvarig medisinbruk
-Gjentatte antibiotikakurer
-For høy pH i tarmsystemet
-Manglende fordøyelsesenzymer

Hvordan oppnå bedre tarmhelse?

Det er flere ting som kan gjøres for å få tarmfloraen vår i balanse. Hovedsakelig er det to strategier: probiotika og prebiotika. Ofte er det nyttig å kombinere disse for å få en mest mulig velfungerende.fordøyelse.

Probiotika

Probiotika er levende melkesyrebakterier. En del matvarer inneholder levende bakteriekulturer av samme type som vi finner naturlig i tarmsystemet vårt.

Noen matvarer som inneholder probiotika:

Yoghurt
Kefir
Ost
Surdeigbakst
Spekemat
Sauerkraut/surkål (fermentert kål)
Misosuppe (fermentert soya)
Kombucha (fermentert te)
Vannkefir (fermentert vann med smak)

Prebiotika

Prebiotika er næring til de probiotiske bakteriene i form av ufordøyelige karbohydrater – fiberstoffer – for eksempel fruktooligosakkarider (F.O.S.), inulin og soyaoligosakkarider. Felles for disse fiberstoffene er altså at de ikke kan fordøyes, så de fortsetter helt ned til tykktarmen uten å bli spaltet opp. I tykktarmen, der mesteparten av de hjelpsomme tarmbakteriene våre lever, kan fiberstoffene bli til næring for disse «snille» bakteriene.

Noen matvarer som inneholder prebiotika:

Asparges
Artisjokk
Brokkoli
Bønner
Fennikel
Hvitløk
Jordskokk
Linser
Løk
Purre
Potetmel


Kosttilskudd av probiotika og prebiotika

Synes du det er vanskelig å få inkludert probiotiske og prebiotiske matvarer i kostholdet ditt, kan løsningen være å bruke kosttilskudd – i kapsler eller i flytende form.