Surkål er typisk tilbehør til julemiddagene, enten du serverer den til ribbe, skinkestek, vegetar-nøttestek eller andre retter. Surkålen blir naturligvis aller best når du lager den selv, helt fra bunnen av. I denne oppskriften er kålen dessuten kombinert med epler – det gir en ekstra, god smak til surkålen.
(4 porsjoner)
750 g hodekål
2 epler
1 ts salt
2 ts karve
2,5 dl vann (eller kraft)
2 ts eddik (7%)
2 ts Sukrin (eller 1 ts Sukrin+)
Snitt hodekålen fint. Skrell eplene, del dem i to og fjern kjernehusene. Del eplehalvdelene i tynne båter. Legg den finsnittede kålen lagvis med salt, karvefrø og eplebåtene i en kjele. Tilsett vann eller kraft. Kok opp, og la alt trekke i ca. 45 minutter. Smak til med eddik og Sukrin (eller Sukrin+).
Surkålen kan med fordel lages en dag eller to i forveien.
Disse ingrediensene kan bestilles i nettbutikken Helseogkost.no :
Diverse salt
Helios Eplecider-eddik
Sukrin
Sukrin+