Nøttestek i porsjoner

Har du lyst til å prøve vegetarisk julemat? Her får du oppskriften på en litt forenklet variant av en klassisk vegetar-nøttestek: Du lager 12 separate porsjoner. Det holder fint til 4 personer – eller eventuelt til 6 personer (hvis du serverer en liten forrett i tillegg til nøttestek-porsjonene).

(4-6 personer)

150 g nøtter

1 stor aubergine

Havsalt eller Himalayasalt

Olivenolje

300 g sjampinjonger

2 ss soyasaus (gjerne tamari)

1 stor gul løk

6 hvitløkbåter

3 ss havregryn

2 ss buljongpulver

1 ss mango-chutney (kan sløyfes)

6 plater butterdeig (opptint)

Legg nøttene i en bolle med vann, og la dem stå i en times tid (gjerne lenger om du har tid). Hva slags nøtter du velger, er opp til deg. (En vanlig blanding er halvparten mandler og halvparten valnøtter. Mange bruker også cashewnøtter og hasselnøtter.)

Skjær auberginen i små terninger. Legg dem over på et stekebrett. Bitene vil krympe i ovnen, men de bør ikke være altfor store i utgangspunktet. Dryss over godt med havsalt eller Himalayasalt. Hell på en god klunk med olivenolje, og vend godt sammen. Stek auberginebitene midt i ovnen på 200 grader i ca. en halvtime, til bitene er gylne og myke. Du kan gjerne snu litt på dem midtveis i stekingen.

Skjær soppen i små biter. Stek soppbitene i panne med litt smør eller olje til de er gylne. Tilsett 2 spiseskjeer soyasaus, og la den steke sammen med soppen, til alt har trukket inn/fordampet.

Finhakk løk og hvitløk. Stek det mørt i litt olje. Ha løk og hvitløk over i en stor bolle sammen med sopp- og auberginebitene.

Hell av vannet på linsene. Skyll dem godt før du har dem oppi bollen sammen med grønnsakene.

Hell deretter vannet av nøttene, og kjør dem til et grovt mel i en kjøkkenmaskin (eller en blender).

Ha nøttemelet over i bollen. Tilsett havregryn, buljongpulver og eventuelt mango-chutney (kan utelates hvis du ikke har dette). Bland alt godt sammen. Massen skal være litt løs, men sitte sammen når du klemmer på den. Er den for bløt, har du i litt mer havregryn.

Del de 6 butterdeigplatene på tvers, så du får 12 kvadrater. Kjevle ut hver og en og legg omtrent to spiseskjeer med fyll på hver av dem. Brett kantene sammen og «klyp» litt i deigen så den fester seg. Du kan også bruke litt vann som lim.

Plasser stekene over på et stekebrett med brettesiden ned. Nå kan du forme kantene og klemme dem litt flatere så de ser penere ut. (Noen liker å pensle butterdeigen med egg eller vann, men det er faktisk ikke nødvendig.)

Stek nøttestek-porsjonene midt i ovnen på 200 grader i 30 minutter (eller til de har fått en fin og lysebrun stekeskorpe).

Nøttestek-porsjonene serveres gjerne sammen kokte poteter, brun saus, surkål eller rødkål og eventuelt dampet rosenkål.

Disse ingrediensene kan bestilles i nettbutikken Helseogkost.no :

Diverse nøtter økologiske

Diverse salt

Helios Tamari soyasaus glutenfri økologisk

Saltå Kvarn Røde linser økologiske

Helios Havregryn små lettkokte økologiske

Naturata Grønnsaksbuljong gjærfri økologisk

Diverse økologiske olivenoljer