Myter og fakta om kaffe

Noen hevder at kaffe er bra for kroppen – fordi kaffe kan stimulere hjernen, øke utholdenheten og bidra til vektreduksjon. Andre advarer imidlertid mot å drikke kaffe nettopp fordi koffein er et sentralstimulerende stoff. Så hva er egentlig sannhetene om kaffe?

Myte: Kaffe er uten fett

Sannhet: Filterkaffe inneholder 0,6 prosent fett, mens espressokaffe inneholder 2,5 prosent fett. Det er i hovedsak melken eller fløten som tilsettes i kaffen som tilfører drikken fett.

Myte: Desto mørkere blanding, desto sterkere kaffe

Sannhet: Mørk kaffe har ofte en sterkere smak enn lysere kaffe. Mørke blandinger har mer syre, og det kan gjøre kaffen «bedre» eller «verre» – det avhenger helt av hva slags smak du foretrekker.

Myte: Kaffe gjør det vanskelig å sove

Sannhet: Mange har null problemer med å sovne selv om de drikker kaffe om kvelden. Andre opplever at koffeinet i kaffen påvirker evnen til å sovne på grunn av den stimulerende effekten. Imidlertid ser det ut til at de som generelt har søvnproblemer, også har dårligere evne til å bearbeide koffeinet. Det er nettopp derfor leger ofte anbefaler de som har søvnproblemer å avstå fra å drikke kaffe sent på ettermiddagen og om kvelden.

Myte: Det er vanskelig å slutte med kaffe

Sannhet: En liten prosentdel av befolkningen, som kan være overfølsomme for den stimulerende effekten av koffein, kan oppleve abstinenssymptomer som hodepine og hjertebank hvis de plutselig slutter med å drikke kaffe. Disse symptomene kan som oftest unngås ved å trappe ned på kaffedrikkingen over noen dager. De fleste vil bare føle seg litt mindre opplagte om morgenen hvis de slutter med kaffe.

Myte: Kaffe er vanndrivende

Sannhet: Med et moderat inntak på tre til fire kopper kaffe daglig, viser studier at det ikke finnes noen nevneverdig vanndrivende effekt. Det er bare ved høyere daglig forbruk av kaffe at den vanndrivende effekten kan påvises.

Myte: Kaffe kan være kreftfremkallende

Sannhet: Tusenvis av forskningsprosjekter er blitt utført for å kartlegge eventuelle sammenhenger mellom kaffedrikking og eventuell utvikling av kreft. Men ingen av disse har konkludert med at kaffedrikking kan være kreftfremkallende.

Noen studier har tvert imot vist at en ferskbrygget kopp kaffe faktisk kan være med på å forebygge kreft på grunn av det høye innholdet av antioksidanter. Dette gjelder både for vanlig kaffe og koffeinfri kaffe. Antioksidantene kan redusere nivået av ødeleggende frie radikaler i blodet vårt.

Så hvis du liker kaffe, kan du nyte noen kopper daglig – med god samvittighet.

Diverse kaffeprodukter kan bestilles i nettbutikken Helseogkost.no

Kaffe

Kornkaffe