Smøretips for best mulig solbeskyttelse

Bruker du solkrem? Ja, selvsagt gjør du det. Men bruker du den riktig? For å unngå å bli solbrent, er det flere viktige ting å passe på. Aller først: Smør deg inn med solkrem FØR du går ut. Dessuten er det også fornuftig å ta pause fra sola og oppsøke skygge midt på dagen når sola er aller sterkest.

Uansett er det ikke nok å bare «klaske» på litt solkrem på begynnelsen av dagen. Solbrenthet oppstår ofte hvis du slurver med mengden solkrem. Dette er den vanligste feilen mange gjør. Undersøkelser viser at 50 prosent av oss påfører for lite solkrem og dermed utsetter oss for solbrenthet og i verste fall skader på huden.

Så hvor mye er nok? En krummet hånd fylt med krem skal holde til en voksen kropp. Halv mengde holder til barn. Påfør et lite område av gangen, og smør kremen godt inn med små sirkelbevegelser.

Du burde absolutt ta med deg solkremen, også hvis været er overskyet. Husk at 60-80 prosent av UV-strålene går igjennom skylaget og kan gjøre deg solbrent hvis du ikke beskytter huden din med solkrem.

Hvis du planlegger å være lenge utendørs, er det nødvendig å gjenta påsmøringen flere ganger i løpet av dagen. Dette gjelder spesielt hvis du er på stranda og bader, fordi svette, sand og vann gjør at solkremen forsvinner.

SPF (sun protection factor) forteller hvor mange ganger lenger du kan være i sola med solbeskyttelse uten å bli solbrent. Hvilken faktor du bør velge, avhenger av hudtypen din og hvor i verden du skal oppholde deg.

Les om dette i Solpleieguide – velg riktig solfaktor.

De aller minste babyene (under 6 måneder) har ekstremt sensitiv hud og bør ikke utsettes for direkte sol. De har det aller best i skyggen.

Les også: Kan solkremen fra i fjor brukes i år?

Hva er UVA- og UVB-stråler?

En grei huskeregel er at UVA står for Aldring og Allergi (soleksem), mens UVB står for Brent.

UVA-strålene trenger dypt ned i huden og gjør at huden eldes raskere.

UVB-strålene går bare inn i hudens ytterste lag. Det er UVB-strålene som sørger for D-vitaminproduksjonen i huden. UVB-strålene produserer pigment, men gir også pigmentflekker og solbrenthet.

Derfor er det viktig at solkremen du bruker har beskyttelse mot både UVA- og UVB-strålene.

Beskyttelsesgraden mot UVB-stråler er det som er angitt som SPF på solkremen. Hvis en krem har SPF på 50, skal minst en tredjedel være UVA-beskyttelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait