Visste du dette om olivenolje?

Olivenolje – i form av kaldpresset extra virgin olivenolje – er en av de mest helsevennlige oljene som finnes. Det er en av de viktigste årsakene til at middelhavskostholdet blir ansett for å være ekstra sunt. Extra virgin olivenolje er spesielt rik på enumettet fett – en type fett som har en nøytral innvirkning på kolesterolnivået i blodet. Fett er det næringsstoffet som gir kroppen mest energi. Det er nødvendig for at kroppen skal kunne ta opp ulike næringsstoffer, og det er viktig for cellefornyelsen i kroppen. Olivenolje inneholder også de fettløselige vitaminene A, D, E og K. I tillegg inneholder olivenolje mange antioksidanter av typen polyfenoler.

I 2012 ble det godkjent en helsepåstand i EU (EFSA-claim) som sier at «Polyfenoler i olivenolje bidrar til å beskytte blodfettstoffene mot oksidativt stress.»

Studier viser at jevnlig inntak av extra virgin olivenolje har en positiv virkning på kroppen, selv etter kort tids bruk.

Næringsinnhold i 100 ml extra virgin olivenolje:

Energi 3656 kJ / 889 kcal
Protein 0 g

Fett 98,8 g

-hvorav enumettet fett 74,5 g
Vitamin E 17,9 mg

Hva kjennetegner en olivenolje av GOD kvalitet?

-Aller helst fra økologisk dyrkede oliven
De økologiske produsentene er opptatt av kvaliteten på den kaldpressede oljen og bruker bare de aller beste olivenfruktene

-Kort tid fra innhøsting til pressing
Småskalaprodusentene plukker ofte oliven for hånd, og fruktene blir nærmest umiddelbart kaldpresset til nydelig extra virgin olivenolje
Hos de store produsentene brukes det vanligvis maskiner til innhøstingen, og fruktene kan bli stående en periode i store kasser der de begynner å gjære, noe som gjør at polyfenolnivåer synker allerede før pressingen.

-Tappet på mørke glassflasker

Lys ødelegger olivenoljen. Ingen seriøs produsent tapper olivenolje på en gjennomsiktig flaske. Dessuten er det viktig at flasken er av glass og ikke av plast. Olivenoljen vil trekke til seg PVC, og det er ikke sunt for deg.

Kan extra virgin olivenolje brukes til steking?

Det er en gammel myte at extra virgin olivenolje ikke kan brukes til å steke i. Nyere forskning viser til og med at extra virgin olivenolje er den beste og mest stabile oljen som kan brukes til matlaging – inkludert steking.

Olivenolje egner seg til steking på middels høy temperatur (opptil 150 grader C) over lengre tid, og opptil 220 grader C i kort tid. De profesjonelle kokkene tilsetter som oftest extra virgin olivenolje helt på slutten av stekeprosessen. Et annet tips: Freser du løk og hvitløk i olivenolje i stekepannen, tåler oljen varmen bedre. Det er fordi de svovelholdige antioksidantene i løk og hvitløk beskytter oljen mot å harskne under oppvarmingen.

Olivenolje egner seg imidlertid IKKE til frityrsteking. (Bruk heller peanøttolje eller soyaolje til fritering.)

En annen huskeregel: Sjekk fargen på extra virgin olivenoljen. Har den en varm, grønn farge, inneholder den ekstra mye klorofyll (som vil smake bittert ved høy varme). Desto grønnere olivenoljen er, desto mindre egner den seg til oppvarming.

Spar heller de dyreste (grønneste) extra virgin olivenoljene til salatdressingen eller til å risle over ferdigstekte retter.

Hvordan skal olivenolje oppbevares?

En olivenolje på mørk glassflaske kan oppbevares på kjøkkenbenken.

Men når flasken er åpnet, har den det egentlig enda bedre inne i kjøleskapet. Der er det svalt og mørkt, og kvaliteten på oljen holder seg god mye lenger. I kjøleskapet vil olivenoljen bli «grumsete» fordi den blir kald, og fordi fettet i oljen blir fast når temperaturen faller. Det betyr absolutt ikke at oljen er ødelagt. Det grumsete utseendet forsvinner når oljen får romtemperatur.

Hvor lenge holder olivenolje seg?

Olivenolje er holdbar i to år, men fra den dagen du åpner en flaske begynner den å miste næringsstoffer. Ideelt sett bør du bruke innholdet i løpet av en måned eller to etter at du har åpnet flasken. Det betyr at det er best å kjøpe små mengder olivenolje ofte.

Oliventreet kan bli mange hundre år gammelt

Litt om oliventreet

Oliven er fruktene av oliventre eller oljetre (latinsk navn: Olea europaea), som er et opptil ti meter høyt tre i oljetrefamilien. Det minner om et epletre, men olivenbladene er smalere og blir sittende på treet om vinteren. Treet blomstrer i mai og juni, med hvite, duftende blomster i store samlinger i bladhjørnene. Olivenfruktene modnes i middelhavslandene i januar. Det er steinfrukter, som hos kulturformene blir cirka 3 cm lange og er meget rike på fet olje. Den umodne, grønne frukten brukes til mat, enten som den er eller syltet. Større betydning har den modne frukten man presser olivenolje av.

Oliventreet er et hardført tre som vokser langsomt, og det sies at det kan bli 1000 år gammelt. Veden er hard og sterk og brukes til møbler og redskaper. Oliventreet stammer fra Vest-Asia, men har i flere tusen år vært dyrket i de fleste landene omkring Middelhavet.

I en papyrus fra det 12. århundre f.Kr. står det at farao Ramses 3. ofret oliventreet til solguden Ra. I beretningen om Noah i Bibelens 1. Mosebok 8,8 kom en due tilbake med et friskt «oljeblad» til Noah – og på denne måten visste han at stormen var over. Ifølge gresk mytologi lovte Zevs å gi Attika (området rundt Athen) til den guden som kunne gi landet den beste gaven. Visdomsgudinnen Atene vant ved å gi landet oliventreet, som er et symbol på velferd og fred.

Økologiske, kaldpressede extra virgin olivenoljer av god kvalitet bestilles i nettbutikken Helseogkost.no

Fra ITALIA:

Middle Earth Olivenolje extra virgin
Saltå Kvarn Olivenolje extra virgin

Fra SPANIA:
Francisco Gomez Ecologico (4 forskjellige typer)
Helios Olivenolje extra virgin